“Το πρόβλημα Σπινόζα”

“Το πρόβλημα Σπινόζα”

Εν είδει αποφθεγμάτων …

“Λες ότι η άφθαρτη ευτυχία βρίσκεται αλλού. Μίλησέ μου γι’ αυτό το αλλού.” – “Το μόνο που ξέρω είναι ότι δεν βρίσκεται στα φθαρτά αντικείμενα. Δεν βρίσκεται εκτός , αλλά εντός. Ο νους είναι που καθορίζει τι είναι τρομακτικό, ανάξιο, επιθυμητό ή ανεκτίμητο, επομένως ο νους και μόνο ο νους χρειάζεται να τροποποιηθεί.”

“Τα ερωτήματα που θέτω δεν είναι ευπρόσδεκτα σε μια κοινότητα γεμάτη προκαταλήψεις. Ο Αριστοτέλης θεωρούσε τον νου και τον αγώνα να τελειοποιήσουμε τις δυνάμεις της λογικής μας, το υπέρτατο και μοναδικό ανθρώπινο εγχείρημα. Οι προλήψεις και η λογική δεν υπήρξαν ποτέ στενοί σύντροφοι.”

“Η φρενίτιδα πυροδοτείται από την ίδια αγωνία, από την ίδια φρίκη και τον ίδιο σκοτεινό ενθουσιασμό που είχε φλογίσει ανά τους αιώνες τα πλήθη που έτρεχαν να παραστούν σε σταυρώσεις, σε απαγχονισμούς, σε αποκεφαλισμούς και σε auto-da-fe. [ … ] Εκείνο που πάντα ερεθίζει περισσότερο τα πλήθη είναι η πτώση των πιο υψηλά ιστάμενων: Η σκοτεινή πλευρά του θαυμασμού είναι ο φθόνος, σε συνδυασμό με την αγανάκτηση για τη δική του ασημαντότητα”.

“Το πρόβλημα Σπινόζα”, Irvin D. Yalom, Μτφ. Ευαγγελία Ανδριτσάνου, Εκδόσεις ΑΓΡΑ

Menu